توحید مفضل امام صادق (ع)

مجلس اول :شگفتی های آفرینش انسان

توحید مفضل امام صادق (ع)

مجلس اول :شگفتی های آفرینش انسان

کتاب توحید مفضّل، منسوب است به یکی از شاگردان خاصّ امام صادق(ع) به نام "مفضّل بن عمر الجُعفی الکوفی" که از طریق محمد بن سنان نقل شده است. مفضّل چهار جلسه نزد حضرت صادق(ع) شتافت و سخنان او را که به وی املاء می‌فرمود، مکتوب کرد. متن حیرت‌انگیز این کتاب، مورد تأیید علما واقع شده است، از جمله: سید بن طاووس (وفات: 664 هجری) که آن را شگفت‌انگیز خوانده است و همچنین علامه محمدباقر مجلسی (وفات: 1110 هجری) که آن را برای استفاده عامه به فارسی شیوا ترجمه نموده و در برخی موارد، سخنان حضرت را شرح نیز کرده است. مفضل بن عمر از خواص شاگردان امام صادق و امام کاظم(ع) بوده است. طبق آنچه در کتاب الارشاد مفید آمده، حضرت امام رضا(ع) در ضمن حدیثی بر او رحمت فرستاده و تبعیت او از ائمه را ستوده است.

امام صادق علیه‌السلام این حدیث بلند را در چهار روز و چهار نشست، بر مفضل املا فرموده است. شاید بتوان برای هر مجلس عنوانی کلی را بر شمرد.

مجلس اول: درباره شگفتیهای آفرینش انسان

مجلس دوم: درباره شگفتیهای آفرینش حیوان

مجلس سوم: درباره شگفتیهای آفرینش طبیعت

مجلس چهارم: درباره ناملایمات و مصائب
در این تارنما ضمن ارائه فرازهایی از مجلس اول به به شرح علمی هر مبحث پرداخته می شود

  • ۰
  • ۰

اگر موانع کنار می رفت و مغز را می دیدی، در می یافتی که به حایلها و لایه های مختلف پوشیده شده تا ثابت ماند و از حوادث آسیبی نبیند. جمجمه نیز کلاه خودی است که مغز را از آسیب پذیری در برابر ضربه ها و صدمات نگاه می دارد. نیز سر انسان با انبوهی از مو پوشیده شده تا پوستینی برای سر باشد و آن را از گرما و سرمای شدید حفظ کند. براستی جز کسی که مغز را آفریده و منشأ فرماندهی احساس قرارش داده و به خاطر بلند مرتبه بودنش در بدن و حساس و خطیر بودن موقعیت آن، آن را سزاوار حفظ و نگاهداری نموده چه کسی آن را اینگونه در دژی مستحکم قرار داده است؟

Image result for ‫فیزیولوژی جمجمه و مغز‬‎

مطالب مرتبط را در ادامه مطب ببینید

مغز به گونه‌ای خلق شده که به طور طبیعی از بیشتر آسیب‌دیدگی‌ها در امان است؛ چرا‌که درون یک جمجمه استخوانی سخت قرار گرفته و لایه‌های غشایی و مایعات سیال دور تا دور آن را فرا گرفته است.

محافظت از دستگاه عصبی مرکزی

لایه‌های مننژ

دستگاه عصبی مرکزی پستانداران به چند روش محافظت می‌شود. نخستین عامل، استخوان‌های جمجمه و ستون مهره‌ها هستند که جعبه‌ای محکم و استخوانی برای محافظت از مغز و نخاع به وجود می‌آورند. افزون بر آن، مغز و نخاع را پرده‌ای سه‌لایه‌ای به نام مننژ می‌پوشاند. پردهٔ بیرونی مننژ از نوع بافت پیوندی محکم است و سخت‌شامه نام دارد. در زیر آن لایهٔ عنکبوتیه قرار دارد، و لایهٔ درونی مننژ نرم‌شامه است که دارای مویرگ‌های خونی فراوان است و بافت مغزی را تغذیه می‌کند. میان لایهٔ عنکبوتیه و نرم‌شامه فضایی هست که از مایعی به نام مایع مغزی نخاعی پر شده‌است و نقش ضربه‌گیر را دارد.

هم‌چنین، سلول‌های پوششی دیوارهٔ مویرگ‌های مغزی، فاقد منافذی هستند که در سایر بافت‌ها دیده می‌شود. در نتیجه بسیاری از مواد که در متابولیسم سلول‌های مغز نقشی ندارند و نیز میکروب‌ها معمولاً نمی‌توانند وارد مغز شوند. به این عامل حفاظت‌کننده سد خونی مغزی می‌گویند.[۱]
برگرفته از سایت سلامتی (http://salamati.ir/)
اولین و مهم ترین وظیفه ای که بر عهده مایع مغزی نخاعی می باشد، محفاظت و نگهداری از دو عضو مهم سیستم عصبی مرکزی، یعنی مغز و نخاع می باشد.

همان طور که می دانید مغز فرمانده کل بدن می باشد و کنترل کل بدن به دست اوست. مغز حواس پنج گانه بدن را که شامل حس لامسه، بویایی، شنوایی، بینایی و چشایی است، پردازش می کند.

مغز مرکز کنترل احساسات، تفکر و ادراک های هر انسان می باشد.

علاوه بر بافت استخوانی که مغز و نخاع را پوشانده است و از آنها محافظت می کند (استخوان جمجمه از مغز و ستون مهره ها از نخاع محافظت می کند)، مایع مغزی نخاعی هم در اطراف مغز و نخاع در حال گردش است تا اگر ضربه و آسیبی به آنها وارد شود، تا حدی آن را برطرف کند و از آسیب جدی به آنها جلوگیری نماید.

مایع مغزی نخاعی، مواد شیمیایی و سمی موجود در اطراف مغز و نخاع را می گیرد و از آنها دور می کند.

جمجمه
برگرفته از سایت تبیان (https://www.tebyan.net/)
توسط : moradyzade

جمجمه از استقامت بسیار بالایی برخوردار است. جمجمه برای محافظت از مغز، چشمان، مراکز حواس و همچنین ساخت صورت نیاز به این مقاومت بالا دارد.

مفصل ها مفصل ها

مفاصل ثابت موجود در جمجمه باعث ایجاد مقاومت بالا در آن می شوند. این مفاصل 21 عدد استخوان از 22 استخوان جمجمه را به هم ثابت نگه می دارند.

تنها فک پایین می تواند حرکت کند و این حرکت منشأ تنفسی، صحبت کردن و غذا خوردن می شود. در شکل فوق(سمت چپ)

  • ۹۶/۱۰/۲۱
  • بهروز ملایری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی